12 d’oct. 2024

De rerum natura, Tito Lucrecio Caro (i Epicur...)

El Giro, de Stephen Greenblatt

El Giro, tracta d'un humanista italià (P. Bracciolini) que va emprendre al 1417 un viatge per visitar convents alemanys a la recerca de manuscrits antics. En un, va descobrir l'únic exemplar que havia sobreviscut d'una obra escrita al segle I a.C., De rerum natura, un poema filosòfic de Tito Lucrecio Caro, que desenvolupava una visió materialista del món destinada a alliberar l'home del temor als déus, i que se suposa que era una còpia d’un escrit del filòsof hel·lenista Epicur.

El va copiar i tornar amb ell a Itàlia, on la difusió de les seves “perilloses idees” en el món teocèntric i teocràtic de l’època, va ser una de les fonts del gir cultural del Renaixement i del canvi ideològic del que va sorgir el món modern. Aquell llibre era tan subversiu que es llegia de forma clandestina, i va exercir una considerable influència a pensadors com Giordano Bruno o Montaigne i també a pensadors del segle XX com Freud o Einstein.

Alguns fragments:

El oro, las piedras preciosas, un vestido púrpura, una casa de mármol, un campo bien cultivado, un corcel engalanado… ofrecen un placer mundano y superficial.
Los libros nos deleitan hasta lo más profundo, dialogan con nosotros, nos asesoran y están ligados a nosotros con una intimidad viva e intensa.

Sobre la llibertat...
     ...sortir del món per entrar en un altre món íntim, personal, privat:

...no tiene nada que ver con la libertad política, ni con los derechos, ni la licencia para decir lo que se quiera, o la capacidad de ir donde se prefiera.
Es más bien la experiencia de retirarse interiormente de la presión del mundo y de encerrarse en un espacio aparte.

Poccio Bracciolini

Les persones donem voltes sempre a les mateixes qüestions. Tan se val si vas viure a la Roma d’August, al Renaixement, o vius a ple segle XXI, perquè sempre hi ha desgràcies, injustícies, misèries, pors... individuals o col·lectives, i en el fons, gairebé sempre són les mateixes!

És l’angoixa vital que ens acompanya sempre, de forma latent o explícita?
Els anhels incomplerts? Les necessitats no satisfetes? La incertesa persistent?
Posar el focus en un futur imaginat sovint farcit de negativitat, per acabar patint més ansietat pel que pensem que pel que passa realment.

Continua dient Bracciolini...

Sentimos terror por catástrofes venideras y nos vemos arrojados a un continuo estado de tristeza y ansiedad. Por temor a caer en la miseria, no dejamos de encontrarnos anhelando constantemente riquezas. No somos capaces de momentos de sosiego, ni a nuestros cuerpos ni a nuestras almas.

També hi ha alegries i instants d’assossec fugissers, que llisquen entre els dits de les mans com si fossin aigua.

Pero los que se contentan con poco, viven al día y ven cada jornada como un día de fiesta.

Però, com en una paradoxa zen, un cert desassossec té alguns avantatges.
Segons Alejandro Schujman...

...la incomoditat tiene el don de despertar talentos que en la comodidad hubieran continuado dormidos.

Què en penseu?

Moltes gràcies!

*   *   *   *   *   *   *   *   *