16 de març 2022

Llibre Pandèmia i postveritat (Jordi Pigem).

Pandèmia i postveritat.
La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial.



Llibre sintètic: no sobra cap paraula ni en falta cap.
Si li he de trobar un però... diria que dedica massa temps a comparar els llibres de A.Huxley i G.Orwell. 

Algunes frases:

"...el que és artificial eclipsa el que és natural, alguna cosa ofega l'alegria de viure."
"... cada cop vivim més entre quatre parets, d'avant d'una o diverses pantalles, actuant de manera més propera al que és robòtic i controlable, que no pas al que ens faria sentir espontàniament vius i plenament humans."
"... l'avorriment d'una vida sense sentit es manifesta en la cultura europea des que el terme nihilisme pren carta de naturalització. És, segons Nietzsche, la constatació que no hi ha res que pugui servir-nos realment com a fonament o horitzó: res en el fons té sentit."
"... no hi pot haver veritable salut sense benestar psicològic i relacions socials sanes."
"... hi ha teories de la conspiració que són armes de CONFUSIÓ massiva, però també ho és l'ús insistent de posar en el mateix sac el disbarat grotesc i la dissidència raonada."
"...després d'aquelles setmanes d'ociositat a Londres, en què quan volia alguna cosa només havia de prémer un botó, era un pur goig estar en mig d'una tasca que requeria habilitat i paciència".
"Alguna cosa ofega l'alegria de viure en un món centrat en l'eficiència, la seguretat i altres criteris tecnocràtics, més propis de màquines que de persones. L'alegria de viure no és un luxe. La vida ens la dona de franc i és un factor essencial de la salut."
"...el més gran instrument de manipulació és la tergiversació del llenguatge."
"...la Quarta Revolució Industrial: una fusió de tecnologies que desdibuixa les línies entre les esferes física, biològica i digital. No tan sols vol desenvolupar l'Internet de les coses, sinó també l'Internet dels cossos, en que tota mena de dades seran transmeses a les autoritats competents a base d'aparells que poden ser implantats, inoculats, empassats, o portats d'amunt..."
"...La nostra atenció és un bé preuat. Allò a què parem atenció és la realitat. En el moment de la mort, el conjunt d’allò que haurem experimentat equivaldrà al conjunt d’allò a què haurem parat atenció. La qualitat de la nostra atenció contribueix a configurar la pauta del món que ve a trobar-nos”."
"...el que ens motiva, no és la set de poder o plaer, sinó la cerca de sentit de la pròpia vida: un horitzó pel que val la pena caminar en l'aventura de l'existència."
"En sentit de la vida... quelcom que anem descobrint a cada moment i al llarg dels anys..."

Què en penses?